Foto: Sapphire-groen-tapijt-Desso

Kamerbreed tapijt

Wat zijn de voordelen van kamerbreed tapijt?

Guido van Loon



Tapijt is een stylingmiddel bij uitstek. Een woonsfeer wordt voor een belangrijk deel bepaald door de gekozen materialen en kleuren(combinaties). Met kamerbreed tapijt benadruk je de ruimte, met verwisselbare tapijttegels benadruk je juist die ene speciale plek. Creëer een kleurrijk contrast of een sfeervolle kamer met een heerlijk zacht leefkarpet. Populair is het luxueuze en aaibare tapijt, vormgegeven als lange, warrelige polen. Heerlijk zacht, lekker comfortabel en behaaglijk warm. En nog geluiddempend ook. Door nieuwe technieken is het tegenwoordig mogelijk om iedere denkbare kleur tapijt te maken. Daarbij stelt de branche hoge kwaliteitseisen aan zichzelf. Gelukkig maar, zodoende is onderhoud een fluitje van een cent geworden. Loop, zit, lig, dans, knuffel en bewonder!

Modieus

Hoewel tapijt het hele jaar door in huis ligt zien we dat vooral in de wintermaanden de feestelijke, warme kleuren populair zijn. Denk aan parelmoertinten als zilver, goud en champagne, maar ook kleuren als goudgeel of chocoladebruin. Wie houdt van een luxe, romantische uitstraling kan combineren met zwart, antraciet en paars- of roodtinten. In de lente zien we juist meer naturellen, variërend van zandwit tot camel. Tapijtfabrikanten volgen de woonmode op de voet en brengen elk seizoen weer nieuwe kleuren uit.

Natuurlijke materialen

Zoals gezegd, ook de toegepaste materialen zijn sfeerbepalers in het interieur. Zo zorgen natuurlijke materialen als sisal, zeegras, kokos, jute, linnen, (geiten)haar, wol en andere natuurvezels voor een rustige basis in interieurs waarin landelijke eenvoud gecombineerd wordt met een vleugje eco of ingetogen minimalisme. Ook karpetten passen goed in deze sfeer.

Structuren

Structuren zijn een trend op zich. Niet eerder was er zoveel aanbod in rib- en reliëftapijt met stippels en blokjes, 'harige' shagtapijten met lange, lichtgekrulde polen, intrigerende hoog-laag combinaties en hoogpolige karpetten. Subtieler kan ook: een 'blokkenvloer' van tapijttegels waarbij alleen de structuurrichting is afgewisseld. Tapijtfabrikanten ontwikkelen steeds nieuwe garens en patronen. Zo kan naar hartelust gespeeld worden met hoog/laag structuren, het insnijden van vlakken, banen en figuren. Hoe rustiger de kleuren en dessins, hoe beter het structuureffect van een tapijt tot uitdrukking kan komen. 

Met de structuur van tapijt wordt bedoeld de vorm van het poolmateriaal, lussen of gesneden, de dikte of fijnheid ervan en de dichtheid van de polen onderling. De belangrijkste structuren op een rij:


Bouclé (lussenpool)

Hierbij wordt het poolmateriaal gevormd door poollussen die van gelijke of ongelijke hoogte zijn. In het laatste geval spreken we van een hoog/laag (bouclé)structuur.

Geschoren bouclé

Dit is een lussenpool-tapijt met een hoog/laag structuur waarvan alleen bij de hoge lussen de top is afgesneden. Hierdoor ontstaat een afwisselend patroon.

Moquette (gesneden pool)

Bij dit tapijt zijn álle poollussen tijdens het weven of tuften doorgesneden.

Velours

In feite is een velours-tapijt een moquette-tapijt met een lage poolhoogte en dicht op elkaar gezette polen. Het garen is gemaakt van fijn vezelmateriaal, waardoor het tapijtoppervlak 'fluwelig' en glad aanvoelt.

Frisé

Bij een frisé-structuur zijn de polen doorgesneden, maar is het tapijtgaren overtwijnd; het bestaat uit een aantal in elkaar gedraaide garens. Vrijwel elke pool is afzonderlijk te onderscheiden. Frisé-tapijt heeft een levendige, lekker nonchalante uitstraling.

Saxony

Saxony is een frisé-tapijt, maar dan met langere polen. Het ziet er daardoor wat minder compact uit. Saxony heeft door de hoge polen veelal een luxueuze uitstraling.

Shag

Wanneer de polen nóg langer zijn en de pooldichtheid gering blijft, zullen de polen losjes 'omvallen'. Het tapijtoppervlak wordt dan shag-structuur genoemd en heeft een warrige, speelse look. Afhankelijk van de poolhoogte spreken we van shag (langer) of semi-shag (korter).

Schone lucht

Onderzoek in Duitsland en Denemarken heeft uitgewezen dat een ruimte met tapijt niet slecht is voor mensen met een vorm van stofallergie. De lucht in die ruimte is juist schoner, doordat stof in tapijt blijft zitten totdat het opgezogen wordt. Bij vlakke vloeren waait het stof de lucht in waardoor het ingeademd wordt. 

Het tapijt zélf is natuurlijk een ander verhaal. Het grootste broeinest voor huisstofmijt is tapijt op ongeïsoleerde vloeren. De bouwkundige aanpak van huisstofmijt is vloerisolatie met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Door de droogte trekt de huisstofmijt zich terug naar koelere plekken om te overleven, wordt minder actief en produceert minder allergenen.

Weg vlekken

Tapijt vlekgevoelig? Niet meer! Steeds meer kwaliteiten worden al in de fabriek voorbehandeld met vuil- en vlekwerende coatings. Gemorste koffie, cola of een omgevallen glas wijn laten dan - mits snel opgedept - geen sporen na. Bij sommige garensoorten mogen hardnekkige vlekken zelfs met verdund bleekwater worden nagespoeld. Voor in de keuken en badkamer zijn er speciale vochtbestendige tapijttegels die bij een ongelukje zó onder de kraan kunnen. Bij de tapijtspecialist zijn handige vlekkenwijzers verkrijgbaar, die voor elk type tapijt de juiste behandeling aangeven. Kijk ook eens op www.james.eu; een soort vlekken-EHBO voor tapijt.

 

Tapijttegels

Losse tapijttegels lenen zich prima voor creatieve vloeren. Leg ze bijvoorbeeld in blokken, strepen of schaakbordmotief. Bij tegels van ribbeltjestapijt ontstaan alleen al door het draaien van de vleug subtiele nuances. Hetzelfde geldt voor de combinatie van een kortpolige velours naast een bouclé in dezelfde kleur: succes verzekerd. Tegels zijn dus makkelijk te combineren én te vervangen. Handig voor als er toch ergens een vlek in komt die er niet meer uit wil. Er bestaan ook tapijttegels in ‘plank’formaat, van 25 bij 100 cm.

 

Eisen

Belangrijkste leidraad voor de aanschaf van uw tapijt is nagaan waar het tapijt gelegd wordt en welke eisen er aan het tapijt worden gesteld. Moet het bestand zijn tegen rollend meubilair? Moet het geschikt zijn voor vloerverwarming? Moet de gekozen kwaliteit brandwerend zijn? Het Product Informatie Tapijt (PIT) geeft via pictogrammen informatie over de eigenschappen en toepassingen van een bepaalde kwaliteit tapijt. Je vindt deze informatie op de rug van de tapijtstalen van de aangesloten leden. Of vraag ernaar bij de specialist.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties