Foto: Bouw_traditioneel_Lichtenberg

Bouwmethode: Traditionele bouw

Bij traditionele bouw bepaal je alles zelf: het type woning, de materialen, de afwerking en de uitstraling. De voordelen van traditionele bouw?

Guido van Loon

Kenmerk van traditionele bouw is dat de wanden en het casco op de bouwplaats zelf worden opgebouwd. Hierbij stapelen de vaklieden de elementen op elkaar en verbinden ze de elementen door ze te metselen of te lijmen. Hierbij denken we vrijwel direct aan het stapelen van de vaak rode bakstenen, maar behalve bakstenen worden ook grotere ‘stenen’ gebruikt. Deze zijn over het algemeen gemaakt van kalkzandsteen. Omdat alle delen per element aan elkaar moeten worden gemaakt, is de kwaliteit van traditionele bouw sterk afhankelijk van de ervaring en kwaliteit van de vakmensen. Maar met die persoonlijke inbreng ervaren we vaak ook meer het unieke karakter van een woning die nog volgens de wetten en regels van het eeuwenoude ambacht is gebouwd.

Flexibel

Dat persoonlijke karakter dankt de traditionele bouw niet alleen aan de (letterlijke) hand van de meester. Het is ook te danken aan de ontwerp- en bouwvrijheid die deze manier van bouwen in zich heeft. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden in uiterlijk, afwerking en indeling. Die flexibiliteit geldt overigens niet alleen in de ontwerpfase. Ook tijdens de bouw zelf kunnen er - nog makkelijker dan bij andere bouwmethoden - aanpassingen worden aangebracht. Een ander voordeel van traditionele bouw is dat iedereen het waardeert. Die waardering vertaalt zich in de verkoopwaarde van je huis. De marktwaarde van een traditioneel gebouwde woning is vaak hoog en de verkooptijd meestal kort. Een argument waar je waarschijnlijk nu nog niet over nadenkt, maar het kan wellicht doorslaggevend zijn bij het nemen van een beslissing.

Weersomstandigheden

Bouwen volgens de eeuwenoude methode kent ook nadelen. Het huis is vaak zwaarder dan een niet-traditioneel gebouwde woning. Dat heeft consequenties voor de fundering. Een ander nadeel is dat de bouwtijd meestal langer is. Door die langere bouwtijd kan het weer parten gaan spelen. De weergoden kunnen bijvoorbeeld de kwaliteit van het gebouw aantasten. Daarom zal een aannemer de ruwbouw – het casco inclusief metselwerk, kozijnen en het dak – het liefst plannen voor de winter. Bij de afbouw spelen de weersomstandigheden geen noemenswaardige rol meer. Tot slot is bouwen volgens de traditionele methode arbeidsintensief en dus relatief duur.

 

Gezond klimaat

Het binnenklimaat staat steeds meer in de schijnwerpers. Niet voor niets; door de toenemende isolatie wordt ventilatie nog al eens vergeten. Dat levert een slechte kwaliteit van de binnenlucht op, wat weer ongezond is voor mens en dier. Traditionele bouw zorgt over het algemeen voor een gezond binnenklimaat. Dat is te danken aan een goede vocht- en warmtehuishouding. Zowel vocht als warmte worden namelijk tijdelijk opgenomen door de binnenmuren. Later worden ze weer geleidelijk afgestaan aan de ruimte. Deze werking zorgt voor een gezond klimaat in de woning.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties